top of page

Nepodmienené reflexy bábätiek

Aktualizováno: 8. 1. 2019

Prinášam Vám prehľad základných reflexov bábätiek, z mnohými ste sa mohli stretnúť aj počas masírovania ( úchopový reflex, babinského reflex....).



Základné reflexy

Dýchací reflex – Dieťa v matkinom brušku dýchať nemusí. Až vo chvíli, kedy sa pri prvom kriku vzduch dostane do pľúc, nastupuje tento reflex.

Vyhľadávací reflex – Ide o automatickú reakciu, ktorá predchádza dojčeniu. Prejavuje tak, že keď sa dotkneme tváre dieťaťa, otočí týmto smerom hlavičku a otvorí ústa – hľadá matkinu bradavku, aby sa k nej mohlo prisať.

Sací reflexPokiaľ dieťaťu vložíme niečo do úst, automaticky začne sať – či už ide o mlieko od matky alebo z fľaše. Sací reflex vymizne do 4. mesiaca a je nahradený saním riadenou vôľou



sací reflex




Hltací reflex-je vyvolaný prítomnosťou potravy v prednej časti jazyka Možno ho pozorovať pri prehĺtaní tekutiny počas podávania stravy. Spolu so sacím reflexom zaisťuje prijímanie potravy.

Pohybové reflexy

Chôdzový automatizmus -keď dieťa držíme v stoji a podopierame ho pod pazuchami, robí pohyby, akoby chcelo chodiť. Tento reflex zmizne asi po štyroch mesiacoch.

Novorodenecký reflex






Reflexné plazenieReflexné plazenie možno vyvolať v polohe na brušku dotykom dlane na chodidlách dieťaťa, prípadne ľahkým tlakom na chodidlá v smere pohybu. Ide o nepodmienené, neuvedomované plazenie, ktoré do konca 2. mesiaca vymizne.

Baby masáže nepodmienené reflexy











Úchopový reflex -prejavuje sa uzavretím dlane dieťaťa, ak sa jej dotkneme prstami. Najprv sa prichytáva prostredník, potom ostatné prsty a nakoniec palec. Úchop je tak silný, že dieťa môžeme zdvihnúť z podložky, jeho dlane sa neotvoria. Vymizne v čase od 2-4 mesiaca života. Staršie dieťa už dokáže uchopiť predmet alebo hračku vedome .

📷

Baby masáže reflexy

Úchopový reflex na dolných končatinách- dieťa ohne prstíky keď sa ho dotnete v hornej časti chodidla. Reflex mizne okolo 9 mesiaca keď sa dieťa učí stáť.

📷

Plávací reflexAk dieťa umiestnime tvárou dole do vodnej plochy, začne zaberať rukami a kopať, akoby plávalo. Reflex mizne medzi 4. a 6. mesiacom veku.



Polohové reflexy

Tonicko – šijový reflex -ak novorodeniatko položíte na chrbát a prekrútite mu hlavu na pravo, vtedy sa pravá ruka vyrovná (nastáva extenzia pravej končatiny) a ľavá sa ohne. Trvá cca tri mesiace.


novorodenecké reflexy










Tonický labyrintový reflex Prejavuje sa tak, že pri predklonení hlavičky dieťaťa sa dieťa reflexívne “zbalí” do klbka (flexia), a naopak, keď dieťaťu hlavu zakloníme, ruky aj nohy sa vystrú (extenzia). Potlačenie tohto reflexu je postupný proces, ktorý by mal byť ukončený v 3. roku života. Pripravuje cestu k postupnému zdvíhaniu sa dieťaťa zo zeme hore.


novorodenecké reflexy


Obranné reflexy

Morov reflex-ide o nepodmienenú reakciu novorodenca na zľaknutie. Ak polohovo-rovnovážny systém dieťaťa zachytí prudkú zmenu polohy (napríklad ak pod dieťaťom trhneme podložkou), rozhodí ruky a roztiahne prsty . Ustupuje okolo 4 mesiaca.


reflexy bábätiek

Babinského reflex - je pozorovateľný na chodidle. Ak podráždime chodidlo dieťaťa od päty smerom k prstom, po kraji chodidla, roztiahne dieťa prsty akoby do vejára. Tento reflex vymizne do 12. – 16. Mesiaca


reflexy bábätiek pri masáži


19 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page